Fårene

Kvashegn

Da jeg for et par uger siden gik i gang med at styne træerne på engen, havde jeg undervurderet mængden af grene og kvas, der skulle fjernes fra de stynede stammer. Efter ganske kort tid blev det næsten umuligt at arbejde derude på grund af de mange grene og småstammer, der lå i bunker over det hele. Der trængte til at blive ryddet op. Jeg har i årevis været fascineret af flishuggere, og jeg tænkte, at sådan en måske kunne gøre en ende på virvaret på engen. Jeg lejede en flishugger for 900.- for en dag, og det syntes jeg var en meget rimelig pris for sådan en maskine, der koster ca. 100.000.- fra ny.

Flishuggeren var yderst effektiv og flisede grene på en tykkelse op til 15 cm.

Flishuggeren var yderst effektiv og flisede grene på en tykkelse op til 15 cm.

Flishuggeren efterlod en masse flis, som jeg ret beset ikke kan bruge til andet end at lægge i lidt bede hist og pist, så nu da jeg igen har brug for at rydde op i grene og kviste, har jeg valgt en anden tilgang.

Jeg har valgt at lave en række kvashegn. For mig at se er fordelene ved kvashegn mange. For det første er det gratis, for det andet behøver jeg ikke at have høreværn på hele dagen, og for det tredje udgør kvashegnene levesteder for dyr og fugle, for det fjerde “gemmer” kvashegnene strømhegnet lidt væk.

2016-01-30 11.07.28

Pilegrene, der står i jorden, står med ca. 50 cm. mellemrum.

Jeg har valgt at lade “stammerne” i mit kvashegn udgøre af friske pilegrene, der bliver stukket i jorden i to lange rækker med en rækkeafstand på ca. 50 cm. Det er hensigten, at pilegrenene skal slå rod og dermed blive to rækker levende stammer, der holder på kvaset i mellem rækkerne. På den måde burde jeg være fri for at bekymre mig om råd, og når grenene en gang i mellem skal klippes lidt til, så er der lidt godt til fårene, og resterne kan jo lægges i kvashegnet.

2016-01-30 14.31.17

Og så er det ellers bare at fylde op mellem rækkerne.

 

Til at begynde med brugte jeg en mukkert for at få grenene i jorden, men fordi jorden er så blød, så kunne jeg faktisk trykke grenene ned med håndkraft. Det viste sig at gå ualmindeligt hurtigt med at få pilegrenene i jorden, og arbejdet efterfølgende var også til at overse.

Jeg er helt sikker på, jeg ikke kommer til at leje en flishugger igen. Det tiltaler mig, at grenene fra træernes toppe kan udgøre nye levemuligheder for dyr og fugle ved jorden i stedet for at blive hugget i småstykker af en støjende flishugger. Og så må tiden jo vise, om idéen med friske pilegrene som stammer er god eller dårlig.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fårene