Stramning af hegn

Coq au vin

I dag ringede vækkeuret kl. 6.30. Lidt tidligere end det plejer i en vinterferie, men i dag var slagtedag for vores store hanekylling. Han var en særdeles flot fyr – en blanding af Orpington og Scan Labelle, men på det seneste var han begyndt at toppes med sin far, en lidt ældre Orpingtonhane , der herhjemme går under navnet Emil.

Aflivning

Selv om jeg efterhånden har hugget hovedet af en del fjerkræ, så kan jeg ikke undgå at være lidt anspændt i forhold til, om aflivningen foregår ordentligt. Jeg henter fuglen i hønsehuset om morgenen, og så går jeg ud på gårdspladsen, hvor jeg i forvejen har lagt øksen klar på hugblokken. Jeg holder dyret under min venstre arm, og så bedøver jeg det med et slag i nakken. Til det bruger jeg en kæp, der er lidt mindre end mit håndled. Det kan synes svært at få kraft nok i slaget, men et beslutsomt gok bedøver let dyret. Når dyret er besvimet, tager jeg i stedet fat rundt om fødderne og lægger hovedet på blokken, hvor jeg hugger det af med øksen. Når dyret besvimer, retter det sig lidt ud, og det er ikke så vanskeligt få lagt det ordentlig på blokken. Tag den med ro, det skal nok gå.

Når du har hugget hovedet af hanen, vil den blafre lidt rundt. Hold den i fødderne, og lad den lige nøjagtig røre jorden. Så kan du lettere kontrollere dens bevægelser.

Når du har hugget hovedet af hanen, vil den blafre lidt rundt. Hold den i fødderne, og lad den lige nøjagtig røre jorden. Så kan du lettere kontrollere dens bevægelser.

Plukning

Der er masser af gode råd og gamle talemåder i forhold til, hvordan man plukker en høne. Jeg tror, man skal finde en måde, der passer til ens eget behov. Med rutinen bliver det lettere og lettere. En ting er dog sikkert. Man har brug for varmt vand – og rigeligt af det. Jeg har anskaffet mig et par gasgruekedler. Efter noget tids søgning på nettet, besluttede jeg mig for at indrykke en annonce i guloggratis, og da først den trykte avis kom på gaden en lørdag, så blev jeg kimet ned. Jeg endte med at købe to. Den ene gav jeg 300.- for den anden 400.-

Jeg bruger ca. 40 liter vand, og det tager godt 20-25 minutter for kedlen at varme det op. Når vandet er varmt nok, kan du efter hønen/hanen er blevet trukket op og ned i vandet i 10-20 sek lige så stille trække fjerene af. Men i forhold til temperatur, ja, så må du gøre dig dine egne erfaringer.

Høns er ikke så vanskelige at plukke. Det tog ca. 15 minutter at plukke ham her.

Høns er ikke så vanskelige at plukke. Det tog ca. 15 minutter at plukke ham her.

Der findes også fjerkræplukkere, der er meget effektive Fjerkræplukker

Rensning

Når du er færdig med at plukke, så er du klar til at rense fuglen. Jeg plejer at skære rundt om kloakken, mens jeg holder godt sammen om kloakken for ikke at få afføring ud over det hele. Det kræver lidt øvelse, men med tiden bliver det naturligvis lettere og lettere. Skær en åbning op i mod brystet og stik så hånden lige så stille ind i dyret. Det føles lidt ubehageligt første gang, men som med så meget andet, så vænner man sig også til det. Træk alt det ud, du finder derinde. Det hårde rør, du kan mærke med fingrene er luftrøret, og det kan godt sidde temmelig godt fast. Tag evt. en gammel klud og hiv med den. Når du har fået alt ud af fjerkræet, så skal den skylles, og så er den faktisk klar.

 

Når hanen er renset tager jeg den med ind i køkkenet. Der sidder lidt hinder inde i skroget, og så er det lettest at have lidt vand ved hånden.

Når hanen er renset tager jeg den med ind i køkkenet. Der sidder lidt hinder inde i skroget, og så er det lettest at have lidt vand ved hånden.

Han var en ordentlig kleppert. næsten 3,2 kg.

Han var en ordentlig kleppert. næsten 3,2 kg.

Alder

Hvor gammel skal den så være, hanen, inden du slagter den? I dag var vores hane præcis et halvt år gammel. Vi steger den i en stegeso i ovnen i et par timer ved en lidt lavere temperatur, end hvis det havde været en lørdagskylling. Det regner vi med passer.

Men også her, må du prøve dig frem.

Tilberedning

Det er for det meste min kæreste, der laver maden herhjemme. Hun er glad for at stå i køkkenet og rode med maden, og jeg er glad for at ordne brænde og kigge efter dyrene. Så på den måde deles vi alligevel om de hjemlige sysler.

Som så mange andre, der er i tvivl om, om hvornår en hane bliver for sej at spise, så har vi kigget på internettet for svar. Men belært af vores fadæse med vædderne, har vi tillagt os en god portion sund skepsis i forhold til alle de forslag, nettet flyder så rigeligt over med.

For det første tror jeg, man skal lade være med at bilde sig ind, at man kan lave sine hjemmeslagtede høns, der har levet i et halvt år på samme måde som man tilbereder kyllinger, der er blevet slagtet i en meget tidligere alder. For det andet så har vi alle sammen forskellige opfattelser af god smag, så man er nødt til at prøve sig frem for at finde den opskrift, der passer til en selv og familien.

Opskrift

Hanen blev delt i otte stykker og brunet i en gryde. Derefter blev den lagt i stegesoen med lidt hakkede rodfrugter og et skvæt vin. Den fik ca. halvanden time, og så blev alle stykkerne taget op af stegesoen og lagt over i den sauce, der var blevet tilberedt på komfuret alt i mens, hanen havde været i ovnen. Den ”kogte” med saucen et kvarters tid, og så var den klar til at blive serveret. Hvis du vil have en mere præcis opskrift, så kan du finde en her: Coq au vin i stegeso

Otte flotte stykker hane venter på at komme i ovnen.

Otte flotte stykker hane venter på at komme i ovnen.

Den var ikke spor sej, og den smagte dejligt. Til gengæld var der meget af den, så igen i morgen er vi så heldige at få hjemmeavlet Coq au vin.

Lidt mørkt billede, men jeg håber, det er til at se, at det ser godt ud.

Lidt mørkt billede, men jeg håber, det er til at se, at det ser godt ud.

Skroget er blevet kogt af til fond. Det giver en meget dejlig suppe.

Græskar, kartoffel/porre eller noget helt tredje. Med en god fond bliver supperne rigtig gode.

Græskar, kartoffel/porre eller noget helt tredje. Med en god fond bliver supperne rigtig gode.

God fornøjelse med slagtning og tilberedning.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stramning af hegn